×

×
באנר מערכות סולאריות

מערכות סולאריות

מערכת סולארית מורכבת מפנלים ‏סולאריים פוטו-וולטאים, המותקנים על-גבי ‏מתקני עקיבה או מתקן נייח, ומחוברים דרך ממיר מתח המחבר את המערכת לרשת החשמל. כל פעילות המערכת מנוטרת ע"י מערכת בקרה ומדידה מתוחכמת.

המערכת מייצרת חשמל במשך השעות בהן השמש קורנת על גבי הלוחות.

מערכות אלו מותקנות על גגות של מבנים (מבני ציבור, תעשייה, משרדים,רפתות,לולים) וכן יכולות להיות מותקנות על כל סוג קרקע לא מנוצלת, כגון שטחים חקלאיים ושטחים ציבוריים לא מנוצלים. בהתקנה אידיאלית ינוצל שטח הפנלים הסולאריים גם בקירוי או הצללה, כדוגמת קירוי חניונים וגגות.

נציין המצב המשפטי כיום הוא שבשלב זה לא ניתן להתקין מערכות על קרקע והרשות מעודדות התקנות על גבי גגות בלבד.

מדינת ישראל, במהלך שהחל לפני מספר שנים, החלה להבין את הצורך בייצור חשמל נקי ומתחילה כעת לעודד ולתמרץ התקנת מערכות סולאריות. התקנות שפורסמו ב-3.6.2008 מעודדות ייצור חשמל נקי במערכות מסחריות עד הספק של 50 קילו-וואט.

תקנות אלו קבעו תעריף חשמל גבוה במיוחד עבור מערכות סולאריות אשר יחוברו לרשת החשמל. התעריף לשנת 2009 היה 1.97 ש"ח  לקוט"ש והוא ישולם ליצרן החשמל הסולארי בעת מכירת החשמל לרשת. בשנת 2010 התעריף למערכות ביתיות עומד על 2.04 ש"ח לקוט"ש ולמערכת מסחרית תעריף משוער הוא 1.67 ש"ח לקוט"ש (טרם אושר סופית) ולחוות סולאריות התעריף הוא 1.49 ש"ח לקוט"ש.

יתרונות המערכת הסולארית

  • ייצור חשמל נקי ליצירת סביבה נקייה וירוקה
  • שימוש בקרקעות או גגות זמינות
  • שיפור יעילות אנרגטית של מבנה בזכות ההצללה
  • מקור רווח נוסף לעסק
  • מיתוג העסק כעסק ירוק

מרכיבי המערכת

למערכת שלושה חלקים עיקריים:

  • הפאנלים –   ייעודם לקלוט את קרני השמש ולהמירם לחשמל.
  • הקונסטרוקציה - המתקן הפיזי עליו מונחים הפנלים ותשתיות החיווט והחשמל
  • הממיר – שתפקידו להמיר את הזרם הישר (DC ) לזרם חילופין (AC) בהתאמה לרשת

מערכת סולארית עסקית מחוברת לרשת החשמל

  • מערכות סולאריות למבנה עסקי הינם בהספק של עד 50 KWP (קילוואט פיק) למערכת.
  • שטח הנדרש לקולטים הסולאריים לכל 1KWP הינו לפחות של 10 מ"ר.
  • שטח הקולטים הסולאריים למערכת של 50 KWP הינו כ- 500 מ"ר.
  • ניתן לבצע את ההתקנה על גג שטוח או גג משופע או על הקרקע.
  • משקל הקולטים הנמוך יחסית מבטל, בד"כ, את הצורך בחיזוקים או שינויים קונסטרוקטיביים.
  • המצב האופטימלי של התקנת הקולטים לייצור חשמל הינו כיוון דרום ובזווית של 27 מעלות.

תפוקת המערכת נמדדת על ידי מונה נפרד של חברת חשמל (שעון נוסף),לפיו יתבצע התשלום של חברת חשמל. אספקת החשמל הסדירה לעסק תמשיך להתבצע על ידי חברת חשמל ללא כל תלות או שינוי עם התקנת המערכת.

מערכת סולארית ביתית מחוברת לרשת החשמל

  • מערכות סולאריות לבית פרטי הן בהספק של עד 15 KWP למערכת.
  • יש לציין שלתמורה המתקבלת ממערכת בהספק של עד 4KWP קיים פטור ממס - עד תקרה של 18,000 ש"ח בשנה.
  • ניתן לבצע את ההתקנה על גג שטוח או גג משופע.
  • משקל הקולטים הנמוך יחסית מבטל, בד"כ, את הצורך בחיזוקים או שינויים קונסטרוקטיביים.
  • המצב האופטימלי של התקנת הקולטים לייצור חשמל הינו כיוון דרום ובזווית של 27 מעלות.

תפוקת המערכת נמדדת על ידי מונה נפרד של חברת חשמל (שעון נוסף),לפיו יתבצע התשלום של חברת חשמל. משפחה ממוצעת צורכת כ - 800 קוט"ש בחודש. בשנה – 9,600 קוט"ש. אספקת החשמל הסדירה תמשיך להתבצע על ידי חברת חשמל ללא כל תלות או שינוי עם התקנת המערכת.

תפוקת המערכת וגודלה

קולטי שמש בשטח של כ -10 מ"ר מייצרים 1 קילו וואט בשיא (1000 ואט) בתנאי מדידה סטנדרטיים STC והם מוגדרים כמערכת בגודל 1KWP (קילוואט פיק). במשך השנה, כל 1KWP מייצר בממוצע 1600 קוט"ש, מותנה במיקום גאוגרפי של הגג, בזוית לשמש ונתונים אחרים.

מיקום התקנת הפנלים

למיקום התקנת הפאנלים מרכיב חשוב בהפקת החשמל. המיקום האופטימלי יהיה על גג שפונה לכיוון דרום כשהקולטים יותקנו בזוית27 מעלות  על מנת לקלוט את מירב האור. כל גורם שמצל על הקולטים, מפריע ומפחית את כמות החשמל המיוצר - משמעותית.

למי זה מתאים?

לכל גוף מסחרי או מוסדי אשר רוצה לקחת חלק פעיל במהפכת האנרגיה הנקייה - עסקים,מפעלים, קיבוצים, בעלי משק, מוסדות ממשלתיים, בתי-ספר, בתי-חולים וגם לבעלי בתים פרטיים - ובתעריפים כיום להם משתלם אפילו יותר. השקעה במערכת מסוגר מערכת סולארית תחזיר את עצמה במרבית המקרים תוך פחות מ-8 שנים, ובתנאים מסוימים אפילו  בתוך כ-5 שנים. מערכות סולאריות נחשבות לדבר הבא בכל הקשור לחיסכון בחשמל ומעבר לסביבה בריאה וירוקה יותר. בשנים האחרונות החלו יותר ויותר חברות לשווק מערכות סולאריות.


מערכות סולאריות ניתן להתקין על גגות של בתים פרטיים, מבנים, סככות ועוד.

מעבר ליתרון הסביבתי העצום שהרי אנרגיה סולארית מופקת מאור השמש ולכן איננה מזהמת יש גם יתרון כלכלי עצום בכל האמור לגבי מערכות סולאריות. בעלי המערכות הסולאריות המייצרים חשמל יוכלו למכור את החשמל במחיר מסובסד בעלי המערכות הסולאריות הופכים מצרכני חשמל ליצרני חשמל. מגמה זו היא כלל עולמית במסגרתה מעניקים תמריצים  על מנת לעודד ייצור חשמל באמצעות מערכות סולאריות. 

מערכות סולאריות נפוצות מאוד באירופה. גרמיה היתה החלוצה וספרד אחריה וכיום מגמה זו מתפשטת וצוברת תאוצה במדינות רבות אחרות (איטליה,יוון, צכיה) אפילו בוותיקן שברומא החלו לתכנן את חווה סולארית. תחנת הכוח הסולארית הגדולה בעולם פועלת כיום בספרד. בישראל ישנן לא מעט חברות שהחלו לשווק מערכות סולאריות וקצב ההתקנות הולך וגובר. לא מעט חקלאים החלו להציב מערכות סולאריות על גגות מבנים חקלאיים כמו: רפתות, לולים, בתי קירור ועוד. מערכות סולאריות אינן מצריכות טיפול רב, כל שנדרש לעשות בעיקר זה ניקוי הפאנלים הסולאריים של המערכת הסולארית אחת לכמה שבועות על מנת ליהנות מתפוקה מלאה של המערכת הסולארית. אחד היתרונות הגדולים של מערכות סולאריות טמון בעובדה שהשמש היא מקור אנרגיה שאינו מתכלה. להבדיל ממקורות אנרגיה אחרים מהם מפיקים חשמל כמו: פחם, נפט וגז המערכת הסולארית המפיקה חשמל מהשמש - אינה מזהמת. השמש הינה משאב טבעי שאין לו כל עלות ולא יתכלה - לפחות לעוד כמה מליארדי שנים...המהפכה הירוקה בעיצומה והמערכות הסולאריות תופסות חלק נכבד בה. ניתן להעריך שעם השנים חלקן של המערכות הסולאריות בייצור חשמל רק יגדל וילך.

-->